Lammfärsbiffar med karamelliserad kålrot och potatisgratäng

Recept på lammfärsbiffar med karamelliserad kålrot och potatisgratäng. En maffig rotfruktsgratäng passar bra till de kryddiga färsbiffarna. Biffarna toppas med karamelliserad kålrot. 

45 minuter

Gör så här:

  1. Gratäng: Sätt ugnen på 250°. Skala och skiva potatis, palsternacka och jordärtskockor.
  2. Koka upp grädde och mjölk i en vid kastrull. Lägg i rotfrukterna och sjud ca 20 min, tills de är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Krydda med salt.
  3. Häll i en ugnssäker form och gratinera mitt i ugnen ca 10 min, tills gratängen fått fin färg.
  4. Biffar: Skala och finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till färsbiffarna och krydda med salt och svartpeppar. Forma till åtta biffar.
  5. Stek biffarna i olja tills de fått fin färg och är genomstekta.
  6. Kålrot: Skala och skär kålroten i cm-stora tärningar. Stek dem i smör tillsammans med sockret. Fortsätt att steka tills sockret börjat karamelliseras. Häll på vinägern och låt den koka in 2–3 min. Krydda med salt.
  7. Lägg upp färsbiffarna på fat och lägg på kålroten. Garnera med smörgåskrasse. Servera med gratängen. 

 

Recept från