Lammentrecôte med örter och rostad tomatdressing

Recept på lammentrecôte med örter och rostad tomatdressing. En lättlagad och matig bufférätt med ugnsrostade tomater.

För 20 personer på buffé

Ingredienser

2,5 kilo lammentrecôte
2 dl örter blandade, repade, t ex timjan, basilika, rosmarin
2 msk olivolja + 1 msk + 1 msk
1,5 msk salt
1 tsk svartpeppar nymald
1 vitlök hel, färsk
2 msk smör
1 kilo körsbärstomater på kvist
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja

Garnering:

lavendelblomskvistar

bearnaisedressg, se recept se recept

30 minuter + 30 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Hacka örterna. 
  2. Gnid in köttet med 2 msk olja. Rulla det i örterna och krydda med salt och peppar. 
  3. Halvera vitlöken. Bryn kött och vitlök runt om i smör och 1 msk olja i en het stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form och fördela tomaterna runt om. 
  4. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 56°, beräkna ca 30 min. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min. 
  5. Mosa fyra av de ugnsbakade vitlöksklyftorna med en gaffel. 
  6. Repa 1/4 av tomaterna och lägg i en skål. Tillsätt de mosade vitlöksklyftorna, vinäger, olja och stekskyn från köttet. Rör ihop till en grov dressing. 
  7. Skär köttet i skivor och lägg på ett fat. Garnera med de ugnsrostade tomaterna och ringla över tomatdressingen. Strö några lavendelblomskvistar runt om och servera med bearnaisedressing. 

 

Fler recept med: Buffémat, Lamm, Övrigt