00000

Mustig gryta som blir ännu godare om man lagar den dagen före.

För 4 pers

Ingredienser

Lammcurry med kryddigt kokossmul

600 g benfri lammstek
2 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 msk tomatpuré
200 g körsbärstomater
2 dl röda linser
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 kruka koriander

Kokossmul

1/2 kruka koriander
1/2 kruka mynta
1 liten vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
1/2 grön chili, t ex spansk peppar
1/2 påse kokosflingor (à 200 g)
1 lime, rivet skal
1 msk pressad lime
1/2 tsk strösocker
2 krm salt
1/2 dl vatten

30 min + 40 min koktid

1. Putsa och skär köttet i mindre bitar. Skala och skär morötterna i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Bryn köttet i olja i en gryta. Tillsätt morötter, lök och vitlök och krydda med spiskummin, gurkmeja, kanel, ingefära, paprikapulver och cayennepeppar. Tillsätt tomatpuré och rör om.

3. Grovhacka tomaterna och blanda ner dem tillsammans med linser, vatten och buljongtärning.

4. Sjud grytan under lock 30–40 min, tills köttet är riktigt mört.

5. Smul: Mixa alla ingredienser till grov konsistens. Servera till grytan.