55555

Lammbog med BBQ-sås och sellerisallad är en lite annorlunda grillrätt. Under tiden lammbogen kokas gör man en god BBQ-sås, sallad och kryddblandning.

För 4-6 personer:

Ingredienser

1,6 kilo lammbog, med framlägg
1,5 liter vatten
2 tsk salt
2 lagerblad
10 vitpepparkorn

BBQ-sås:

2 anchochili, torkade
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk rårörsocker
1 burk tomater, krossade (400 g)
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk oxfond, konc
1 msk worcestersås
0,5 tsk salt
25 g mörk choklad

Kryddblandning:

1 msk fänkålsfrön
1 msk rårörsocker
1 msk flingsalt
2 tsk oregano
1 tsk chipotlechilipulver
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk rapsolja

Sellerisallad:

2 äpplen, gröna
4 stjälkar selleri
1 endive
2 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
2 msk smörgåskrasse

Tillbehör:

2 paprikor
1 msk olivolja
blandad sallad
ev potatis eller bröd

1 timme + 2 timmar­ ­kokning och avsvalning

Lammbog med BBQ-sås och sellerisallad – gör så här:

  1. Koka upp vatten, salt, lagerblad och pepparkorn i en gryta. Lägg köttet i grytan och låt sjuda ca 5 min. Skumma väl och låt det sjuda under lock ca 1 1/2 timme. Låt kallna i kokspadet.
  2. BBQ-sås: Lägg anchochilin i hett vatten ca 15 min. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i olja ca 1 minut. Tillsätt sockret och låt det smälta. Tillsätt den blötlagda chilin, krossade tomater, vatten, tomatpuré, fond, worcestersås och salt. Låt såsen sjuda utan lock ca 15 min. Mixa den slät med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
  3. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt såsen kallna.
  4. Kryddblandning: Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda med socker, salt, oregano, chilipulver och peppar. Tillsätt oljan. Ta köttet ur kokspadet. Låt det rinna av och gnid in det med kryddblandningen.
  5. Sallad: Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Finstrimla selleri och endive. Blanda majonnäs och senap. Vänd i äpple, selleri och endive. Garnera med krasse. Låt salladen stå kallt till servering.
  6. Tänd grillen. Grilla köttet direkt så att det får grillyta runt om och blir genomvarmt, ca 10 min.
  7. Halvera paprikan. Pensla med olja och grilla ca 2 min på varje sida. Servera köttet med BBQ-sås, sellerisallad, blandad sallad och eventuellt ­potatis eller bröd.

Recept av Charlotte Jenkinson