4.84.84.84.84.8

Recept på indiska rätten lamm tandoori sizlar. Låt köttet ligga länge i marinaden för att få god och mustig smak.

För 4 personer

Ingredienser

Lamm tandoori sizlar

600 g lammytterfilé
600 g lammytterfilé
2 tsk paprikapulver, starkt
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk koriander, mald
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk ingefära, mald
2 paprikor
2 rödlökar
4 tomater
1 citron
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk rapsolja

Tikkasås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk ingefära, finhackad
3 msk smör
1 1/2 tsk spiskummin, hel
1 1/2 tsk koriander, hel
1 kanelstång
1 tsk fänkålsfrön
4 kryddnejlikor
4 gröna kardemummakapslar
1 burk krossade tomater, (400 g)
1/2 dl cashewnötter
2 tsk strösocker
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl vatten
2 msk matyoghurt
1 tsk salt

Tillbehör

basmatiris
turkisk yoghurt

50 min + 1 dygn i marinadDavis

Lamm tandoori sizlar

1. Skär lammet i bitar, ca 2×2 cm. Blanda köttet med kryddorna i en plastpåse. Låt köttet ligga i kylen ca 24 timmar.

2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i smör ca 5 min. Tillsätt krossade tomater, nötter och socker. Låt koka ihop utan lock ca 5 min. Ta upp kanelstången. Mixa med mixerstav till en slät sås. Rör i grädde, vatten och yoghurt. Krydda med salt. Låt koka ytterligare ca 15 min under lock.

3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Halvera tomater och citron.

4. Trä upp köttet på spett och krydda med salt och peppar. Pensla kött och grönsaker med olja.

5. Grilla spett, grönsaker och citron 5–10 min på grillen eller i grillpanna. Servera med tikkasås, ris och yoghurt.