Lamm med citronhummus och ljummen tomatsallad

Recept på lamm med citronhummus och ljummen tomatsallad. En genväg med färdig hummus gör rätten extra snabb. Finns det inte lammytterfilé kan man välja innanlår, som har något grövre fibrer och kan behöva stekas några grader högre än ytterfilén. 
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 350 g lammytterfilé
  • 0,5 citron
  • 1 burk hummus - gärna Sevan (250 g)
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 tsk spiskummin - hel
  • 0,5 tsk kardemumma - hel
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tomat- och kikärtssallad

  • 200 g pärltomater - - eller plommontomater, små, gärna i olika färger
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 vitlökar - hela, mindre
  • 1 rödlök - liten
  • 1 förp kikärter - (175 g)
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sallad: Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna. Blanda dem med 1 msk olja. Lägg dem på  en plåt med bakplåtspapper. Halvera vitlökarna och lägg dem på plåten. Ugnsbaka  mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Låt kikärterna rinna av. Lägg lök och kikärter på plåten när 10 min återstår av tillagningstiden. Låt svalna på plåten.

  3. Blanda grönsakerna med repad mynta och basilika och 1 msk olja.

  4. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda hummusen med citronskal, citronsaft och 1 msk olja.

  5. Stöt spiskummin och kardemumma i en mortel. Gnid in köttet med kryddor och salt.  Stek det runt om i 1 msk olja ca 6 min, till 60° innertemperatur.

  6. Skär köttet i skivor och servera med ljummen tomatsallad och citronhummus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!