55555

Lakritsgratinerade havskräftor med sallad och citronaioli är lyx för lakritsälskaren. Lakritssmöret och aiolin kan ­förberedas 6–8 timmar före ­servering och förvaras i kylen.

För 4 personer:

Ingredienser

4 havskräftor
50 g smör, rumsvarmt
3 msk parmesanost, riven
0,75 tsk lakritsgranulat

Citronaioli:

1 äggula
1 krm salt
1 vitlöksklyfta
0,5 msk citron, pressad
1 krm citronskal, rivet
1,5 dl rapsolja
0,5 tsk lakritsrot, mald
0,5 krm svartpeppar, nymald

Sallad:

1 blodgrape
1 avokado, knappt mogen
0,5 kålrabbi, liten
30 g babyspenat
2 msk olivolja
1 tsk citron, pressad
1 krm citronskal, rivet

Garnering:

citronskal, rivet

1 timme

Lakritsgratinerade havskräftor – gör så här:

  1. Aioli: Lägg äggulan i en skål och tillsätt salt, pressad vitlök, citronsaft och -skal. Tillsätt oljan lite i taget under vispning tills blandningen tjocknar. Vispa i den malda lakritsroten. Krydda med peppar.
  2. Sätt ugnen på 250° och grill. Rör ihop smör, parmesanost och lakrits. Dela havskräftorna på längden och lägg dem på en plåt  med snittytan uppåt. Bred på lakritssmöret.
  3. Sallad: Skala grapefrukten med kniv och skär ut hinnfria ­klyftor. Dela klyftorna på mitten. Skala och kärna ur avokadon. Skala kålrabbin. Hyvla avokado och kålrabbi tunt, gärna på mandolin. Blanda grapefrukt, avokado, ­kålrabbi och spenat. Tillsätt olja, citronsaft och -skal.
  4. Gratinera kräftorna högt upp i ugnen 3–4 min. Lägg sallad och havskräftor på ett stort fat. ­Garnera med citronaioli och rivet citronskal.
Fler recept med: Fisk, Skaldjur