Lakritsgräddbullar

Stora, fluffiga mumsmums med smak av lakrits.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 3 äggvitor
  • några droppar citronsaft
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk lakritspulver
  • 12 smörgåsrån

Topping

  • 200 g mörk choklad - hackad
  • 10 g matolja
  • lakritspulver - eller granulat

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp och tillsätt sedan några droppar citronsaft.

  2. Tillsätt strösockret, lite i taget, under vispning och vispa till en blank marängsmet. Ta upp och smält gelatinbladen i några sekunder i mikro. Blanda ut dem med lite av marängsmeten och vispa sedan ner gelatinet i smeten. Vänd ner vaniljsocker och lakritspulver. Fyll en spritspåse med smeten och klipp en ca 1 ½ cm öppning.

  3. Stansa ut bottnar av smörgåsrån med hjälp av en utstickare, 6–7 cm i diameter. Spritsa marängen i fina toppar på bottnarna. Ställ dem i kylskåp eller frys dem i minst 1 timme.

  4. Smält chokladen tillsammans med oljan över vattenbad och låt den svalna till ca 35 grader. Doppa gräddbullarna i chokladen, vrid dem på slutet och skaka lätt så att överflödig choklad rinner av.

  5. Pudra gräddbullarna med lakritspulver eller granulat och låt dem stelna. Förvara dem i kylskåp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!