Lakritsglass med hallonmaränger och lakritssirap

Lakritsglass med hallonmaränger och lakritssirap är en klassisk och god smakkombination med hallon och lakrits. Det blir spännande med de krispiga hallonmarängerna som gömmer en fyllig lakritsglass!
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 äggvita
  • 1 krm citron - pressad
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk florsocker
  • 1 msk hallonpuré - (ca 25 g passerade hallon)
  • hallon - frystorkade ev
  • lakritsgranulat - ev

Lakritsglass, ca 5 dl

  • 0,5 gelatinblad
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 msk lakritspulver - eller 1 msk lakritsgranulat
  • 2,25 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl muscovadosocker - mörkt

Lakritssirap

  • 1 msk vatten
  • 0,75 dl sirap - mörk
  • 2 droppar saltlakritsarom - eller anisdroppar
  • 6 droppar hushållsfärg - svart

Garnering

  • ätliga blomblad
  • hallon - frystorkade
  • hård lakrits - krossad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Vispa ­äggvita och citronsaft skummigt. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret. Vispa in sockret i skummet. Tillsätt resten av sockret och öka hastigheten igen och vispa lite till. Sikta i florsockret och vänd ner det i marängen med hjälp av en slickepott. Tillsätt hallonpurén.

  2. Bred ut marängsmeten till en tunn platta på en plåt med bakplåtspapper, ca 25 x 25 cm. Strö eventuellt över smulade ­frystorkade hallon.

  3. Grädda marängen mitt i ugnen ca 2 min. Sänk ugnsvärmen till 100° och grädda 45–55 min. Passa marängen mot slutet så att den inte blir brunfärgad. Ta ut och låt marängen kallna på papperet. Bryt marängen i bitar. Strö ­eventuellt över lakritsgranulat.

  4. Lakritsglass: Lägg gelatin­bladet i kallt vatten ca 5 min. Dela ­vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och -frön och lakrits i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och ta upp vaniljstången.

  5. Vispa upp äggulor, socker och muscovadosocker. Häll över den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under vispning till 85°, tills smeten börjar tjockna. Sila smeten och häll i en bunke. Lyft upp ­gelatinet och låt det smälta i den ­varma glassmeten. Ställ bunken svalt och kyl ner smeten. Frys smeten i glassmaskin.

  6. Lakritssirap: Häll vattnet i en kastrull och lös upp lakrits­granu-latet i vattnet. Tillsätt sirapen. Koka upp och låt koka 2–3 min ­under vispning. Tillsätt saltlakrits och svart färg. Låt sirapen kallna och häll den i en liten flaska.

  7. Lägg upp en kula glass på tallrikarna. Ringla över lakritssirapen och lägg på marängerna. Garnera med ätliga blomblad och krossad ­lakrits.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!