55555

Recept på lahmacun, turkisk pizza. En papperstunn pizzadeg som fylls med kryddad köttfärs är ett populärt inslag på mezebordet. Passar också bra som ensamrätt.

För 10 pizzor:

Ingredienser

5 g jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
1,5 tsk strösocker
10 dl vetemjöl special, + 1 dl till utbakning  (600 g + 60 g)

Fyllning:

200 g högrevsfärs
1 gul lök stor
1
röd spetspaprika, liten
1 grön spetspaprika
1 tomat, stor
1,5 msk bladpersilja, hackad
0,5 msk tomatpuré
0,5 msk paprikapuré, söt
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver, sött
0,5 tsk pul biber, eller chiliflakes
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Topping:

1 dl bladpersilja, hackad
1 rödlök
1 msk citron, pressad
ev lite sumak

1 ½ timme + 8 timmar jäsning

Lahmacun (turkisk pizza) – gör så här:

  1. Pizzadeg: Rör ut jästen i vattnet. Blanda i olja, salt och socker. Rör i mjölet och arbeta degen kraftigt tills den släpper från bunkens kanter. Låt den jäsa övertäckt i kylen ca 8 timmar.
  2. Fyllning: Skala och skär löken i bitar, halvera och kärna ur paprikan och skär tomaterna i bitar. Lägg allt i en matberedare tillsammans med persiljan. Mixa till en slät sås.
  3. Rör i puréerna, olja och kryddor så att allt blandas väl. Skala och riv i vitlöken. Blanda i färsen. Krydda med salt och peppar.
  4. Dela degen i tio bitar, à ca 100 g. Sätt ugnen på 250°.
  5. Lägg ett lätt mjölat bakplåtspapper på en blöt handduk så glider inte papperet när du kavlar. Kavla ut degbitarna tunt, nästan så att man ser igenom degen, ca 23 cm i diameter.
  6. Bred ut ca 3 msk av köttfärssmeten med en sked så att den tunt täcker hela degen. Flytta över bakplåtspapperet med pizzan på en plåt och grädda mitt i ugn ca 7 min. Fortsätt grädda resterande pizzor på samma sätt.
  7. Topping: Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Blanda med persilja och citronsaft.
  8. Strö lökblandningen över pizzorna direkt när de kommit ur ugnen. Rulla ihop pizzorna och linda ett smörgåspapper runt om så går det lättare att äta. Krydda gärna extra med lite sumak.

Recept av Ebru Kelebek

 

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

pren kampanj