00000

Färska lagerblad ger en spännande smak till vaniljglassen. Lagerbladssmaken ska bara anas och väcka nyfikenhet.

För 4 person(er)

Ingredienser

0,5 vaniljstång
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4-5 lagerblad färska
1 dl strösocker
4 äggulor

Rårörda lingon:

2 dl lingon frysta
1 dl strösocker

Kardemummarulle:

2 vårrulleark (21 x 21 cm)
1 msk smör
0,5 tsk kardemumma finstött
1 msk strösocker

Lagerbladsglass med rårörda lingon och kardemummarulle – gör så här:

  1. Lagerbladsglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda mjölk, grädde, vaniljstång, vaniljfrön och lagerblad i en kastrull. Låt koka upp.
  2. Vispa socker och äggulor vitt och pösigt. Tillsätt den varma gräddblandningen. Låt svalna. Ställ in i kylen och låt smeten mogna 6-8 timmar.
  3. Sila smeten och kör i glassmaskin. Lägg över i en burk med lock och förvara i frysen minst 4 timmar före servering.
  4. Rårörda lingon: Rör lingonen med socker tills sockret löst sig.
  5. Kardemummarullar: Sätt ugnen på 200°. Halvtina vårrullearken. Lägg ut dem på arbetsbänken, dela varje ark i 4 lika stora kvadrater. Rulla ihop och pensla med smält smör. Strö på kardemumma och socker.
  6. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5-6 min.
  7. Servera glassen med rårörda lingon och kardemummarullar.