Läcker lax med rödlök och apelsinsmördroppar

00000

För 4 portioner

Ingredienser

4 lax, portionsbitar à 150 g
1 tsk salt
0,5 krm nymald vitpeppar
1 msk sesamfrö

Stekt rödlök och tomat:

2 stora rödlökar
2 stora tomater
1 msk smör
0,5 tsk salt

Apelsinsmördroppar:

2 msk smör
2 msk ingefära, finhackad
0,5 dl apelsinjuice, koncentrerad
2 msk japansk soja

Servering:

kokt potatis, med en smörklick
grönsallad

1/Sätt ugnen på 150 grader och förbered tillbehören. Skrapa eller skala och koka potatisen. Skölj och torka salladen och lägg upp ett snyggt blad och lite strimlad sallad på portionstallrikar.
2/Skala löken, men skär av den sparsamt vid rotfästet så att den kan skäras i 6–8 klyftor som håller ihop. Skär tomaterna i liknande klyftor och skala och finhacka ingefäran. Värm en rymlig stekpanna med en smörklick och börja steka lökklyftorna.
3/ Lägg laxbitarna med skinnsidan ner på en lättsmord plåt. Salta, peppra, strö över sesamfrö och baka laxen mitt i ugnen 10–12 minuter tills den ”stannat” och är nätt och jämnt genomkokt.
4/ Vänd lökklyftorna och lägg även med tomatklyftorna. Salta och stek tills de mjuknat. Fördela där-efter grönsakerna på tallrikarna.
5/ Rör ner ingredienserna till apelsinsmöret i pannan efter grönsakerna. Ge det hela ett uppkok så att det blir en simmig sås.
6/ Lägg upp laxbitarna på grönsakerna. Vill du göra det bekvämt att äta och ha laxen skinnfri kan köttet lätt lossas från skinnet med stekspaden när man tar den från plåten. Droppa slutligen apelsin-smöret runt portionen och servera därtill potatisen med en smörklick.

Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter