3.53.53.53.53.5

Labneh med körsbärstomater och pesto kan serveras som förrätt eller på buffébordet. Labneh är avrunnen yoghurt som kan formas till bollar eller som här bredas ut på fat.

För 4-6 personer:

Ingredienser

8 dl yoghurt, turkisk eller grekisk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
300 g körsbärstomater, gärna blandade färger

Pesto:

1 vitlöksklyfta
3 dl basilika, packad
2 msk pinjenötter
1 dl olivolja
0,5 dl parmesanost, riven
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

flingsalt
svartpeppar, nymald

Tillbehör:

focaccia, baguette eller lantbröd

15 minuter + 12 timmar avrinning

Labneh med körsbärstomater och pesto – gör så här:

  1. Häll yoghurten i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 12 timmar. Krydda med salt och peppar.
  2. Pesto: Skala vitlöksklyftan. Mixa vitlök, basilika och pinjenötter till en puré i en matberedare. Häll i oljan i en tunn stråle medan maskinen är i gång. Tillsätt osten och mixa ytterligare 2–3 sekunder. Krydda med salt och peppar.
  3. Halvera tomaterna. Bred ut labneh på ett uppläggningsfat. Toppa med tomater och ringla över lite av peston. Servera resten av peston vid sidan om.
  4. Strö över lite flingsalt och peppar. Servera med bröd.

 

 

Fler recept med: Buffémat, Tillbehör, Vegetariskt