Labneh med körsbärstomater och pesto

Labneh med körsbärstomater och pesto kan serveras som förrätt eller på buffébordet. Labneh är avrunnen yoghurt som kan formas till bollar eller som här bredas ut på fat.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 8 dl yoghurt - turkisk eller grekisk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 300 g körsbärstomater - gärna blandade färger

Pesto

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl basilika - packad
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl parmesan - riven
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • focaccia - baguette eller lantbröd

Gör så här

  1. Häll yoghurten i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 12 timmar. Krydda med salt och peppar.

  2. Pesto: Skala vitlöksklyftan. Mixa vitlök, basilika och pinjenötter till en puré i en matberedare. Häll i oljan i en tunn stråle medan maskinen är i gång. Tillsätt osten och mixa ytterligare 2–3 sekunder. Krydda med salt och peppar.

  3. Halvera tomaterna. Bred ut labneh på ett uppläggningsfat. Toppa med tomater och ringla över lite av peston. Servera resten av peston vid sidan om.

  4. Strö över lite flingsalt och peppar. Servera med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!