55555

Kycklingterrin med syltade kantareller smälter i munnen! De ­sötsyrliga kantarellerna till ger en extra dimension.

För 25 skivor:

Ingredienser

1 kilo kycklinglårfiléer
1 paket bacon, (140 g)
1 msk timjan, hackad
1 msk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Garnering:

gräslök, hackad
rapsolja, kallpressad

Syltade kantareller:

2 liter trattkantareller
6 dl vatten
4 dl strösocker
2 dl ättiksprit, (12%)
1 msk salt
1 msk senapsfrön, gula

30 minuter + 30 minuter i ugn

Kycklingterrin med syltade kantareller – gör så här:

  1. Kantareller: Rensa svampen. Koka upp vatten, socker, ättika, salt och senapsfrön och häll lagen över svampen. Lägg en tallrik på svampen så att den håller sig under ytan. Låt dra ik kylen ca 24 timmar.
  2. Sätt ugnen på 150°. Putsa ­kycklinglårfiléerna. Skär baconet i cm-stora bitar.
  3. Blanda kycklingen med bacon, timjan, salt och peppar. Fördela i en smord form, ca 1 1/2 liter. Tryck till och täck med bakplåtspapper. Lägg på en tyngd, t ex en marmormortel, som tål ugnsvärme.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen till 70° innertemperatur, beräkna ca 30 min.  Låt svalna.
  5. Skär terrinen i skivor och garnera med gräslök och rapsolja. Servera med syltade trattkantareller.

Recept av Fredrik Björlin

Fler recept med: Buffémat, Jul