Kycklingspett med chakalaka

Sydafrikanska kycklingspett med chakalaka innehåller spännande kryddor. Chakalaka är en sydafrikansk grönsaksröra som ofta serveras till grillat kött.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 tsk salt

Marinad

  • 0,5 dl russin
  • 0,5 chili - röd, t ex spansk peppar
  • 2 msk koriander - hackad
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk curry - gärna masalacurry

Chakalaka

  • 250 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk curry
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 3 tomater
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 burk vita bönor - (400 g)

Tillbehör

  • bröd

Garnering

  • koriander

Gör så här

  1. Marinad: Finhacka russinen. Hacka chilin Blanda russin, chili, koriander, olja och curry. Putsa och skär kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm. Blanda kycklingen med marinaden och låt marinera i kylen ca 8 timmar.

  2. Chakalaka: Ansa och skär vitkålen i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs kål och lök i olja ca 5 min. Tillsätt curryn och låt fräsa med ca 1 minut.

  3. Kärna ur och tärna paprikan. Tärna tomaterna. Blanda ner paprika och tomater i grytan och smula i buljongtärningen. Krydda med salt och cayennepeppar. Låt sjuda utan lock ca 15 min.

  4. Spola av bönorna med kallt vatten och blanda ner i grytan.

  5. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Trä upp kycklingen på grillspett. Krydda med salt. Grilla dem direkt (över glöden) runt om ca 8 min tills kycklingen är genomgrillad. Servera kycklingspetten med chakalaka och bröd. Garnera med koriander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!