Kycklingsouvlaki

Recept på kycklingsouvlaki. Klassiska grillspett som serveras i pitabröd.

För 8-10 personer på buffé:

Ingredienser

kilo kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
0,75 dl citron pressad
0,5 dl timjan hackad
0,5 tsk svartpeppar nymald
2 röda paprikor
2 gröna paprikor
1 gul lök stor
2 tsk salt

Grönsakshack:

4 tomater
1 gurka
1 rödlök
1 kruka persilja

Tillbehör:

pitabröd
tzatziki
citronklyftor

40 minuter + 2 timmar marinering

Kycklingsouvlaki — gör så här:

  1. Skala och krossa vitlöken. Blanda vitlök, olja, citronsaft, timjan och peppar. Skär kycklingen i bitar, lägg i marinaden i kyl ca 2 timmar.
  2. Grönsaker: Finhacka tomater och gurka. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan. Lägg grön-sakerna i grupper på ett fat.
  3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i bitar.
  4. Trä upp kyckling på blötlagda träspett varvade med paprika och lök. Krydda dem med salt.
  5. Grilla spetten runt om tills kycklingen är genomstekt. Värm pitabröden. Servera spetten med pitabröd, grönsaker, tzatziki och citronklyftor.

Recept av Maro Papadopoulou