Kycklingleverpastej

00000

Kycklingleverpastej på bilden innehåller nitrit, vilket gör att den behåller sin rosa färg sedan den gräddats. Utan nitrit blir pastejen lite grå men lika god.

För 10 personer på buffé

Ingredienser

200 g kycklinglever
200 g smör, rumsvarmt
4 msk portvin
0,5 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk konjak

Inkokta aprikoser:

150 g aprikoser, torkade
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 msk konjak

Garnering

flingsalt
svartpeppar, nymald

10 minuter + 30 minuter i ugn

Kycklingleverpastej – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Lägg levern i en mixer och mixa slät. Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt.
  2. Häll smeten i en smord ugnssäker form, ca 8 dl, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda i nedre delen av ugnen till 70° innertemperatur, ca 30 min. Låt kallna och ställ i  kylen.
  3. Aprikoser: Tärna aprikoserna. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, socker och konjak. Låt sjuda under lock ca 10 min. Låt aprikoserna kallna.
  4. Garnera pastejen före servering med aprikoser, flingsalt och peppar.

Recept av Fredrik Björlin

Fler recept med: Jul, Kyckling och fågel