30 minuter + 1 timme i kylen
Gör så här:
- Skölj levern i kallt vatten och rensa bort eventuella
senor och fett. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs
löken i olja i en stekpanna. Tillsätt levern och låt den
steka med ca 5 min. - Tillsätt timjan och calvados och låt sjuda ca 5 min,
tills levern är genomstekt. - Mixa levern i matberedare tillsammans med 150 g smör
till en slät puré. Krydda med salt och peppar. Lägg moussen
i en låg form och låt svalna. - Smält 100 g smör. Låt det vita mjölkproteinet sjunka till botten.
Skeda upp det klarade smöret över moussen och garnera
med rosépeppar. Ställ i kylen ca 1 timme, till smöret stelnat. - Fikon: Skär fikonen i klyftor.Koka ihop vin, socker och
apelsinskal i en vid kastrull ca 15 min, tills det får en
simmig konsistens. Vänd ner fikonen i sirapen. - Valnötter: Stek valnötterna hastigt i smöret.
Ringla på honungen och strö över saltet. Skaka pannan
lätt och lägg upp nötterna på ett fat för att svalna. - Sallad: Riv salladen i mindre bitar och blanda med
olja och vinäger. Fördela salladen på tallrikar. Lägg 2–3 matskedar mousse, fikon och valnötter ovanpå och servera.