Kycklinglevermousse med rödvinsmarinerade fikon och honungsvalnötter

Recept på kycklinglevermousse med rödvinsmarinerade fikon och honungsvalnötter. Får du mousse över är den perfekt att ha som smörgåspålägg. Håller cirka 5 dagar i kylen.

30 minuter + 1 timme i kylen

Gör så här:

  1. Skölj levern i kallt vatten och rensa bort eventuella
    senor och fett. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs
    löken i olja i en stekpanna. Tillsätt levern och låt den
    steka med ca 5 min.
  2. Tillsätt timjan och calvados och låt sjuda ca 5 min,
    tills levern är genomstekt.
  3. Mixa levern i matberedare tillsammans med 150 g smör
    till en slät puré. Krydda med salt och peppar. Lägg moussen
    i en låg form och låt svalna.
  4. Smält 100 g smör. Låt det vita mjölkproteinet sjunka till botten.
    Skeda upp det klarade smöret över moussen och garnera
    med rosépeppar. Ställ i kylen ca 1 timme, till smöret stelnat.
  5. Fikon: Skär fikonen i klyftor.Koka ihop vin, socker och
    apelsinskal i en vid kastrull ca 15 min, tills det får en
    simmig konsistens. Vänd ner fikonen i sirapen.
  6. Valnötter: Stek valnötterna hastigt i smöret.
    Ringla på honungen och strö över saltet. Skaka pannan
    lätt och lägg upp nötterna på ett fat för att svalna.
  7. Sallad: Riv salladen i mindre bitar och blanda med
    olja och vinäger. Fördela salladen på tallrikar. Lägg 2–3 matskedar mousse, fikon och valnötter ovanpå och servera.

Recept från