45 min + 5 dygn för såsen att mogna + 5 h marinering
Gör så här:
- Chilipuré: Grilla tomaterna runt om i het grillpanna. Låt svalna. Halvera dem. Kärna ur och skär äpple, paprika och chili i bitar. Blanda med övriga ingredienser utom ris och vatten i en bunke. Täck ytan med plastfolie och tryck till så att allt packas hårt. Lägg på en tallrik med en tyngd, t ex mortel. Plasta in hela bunken. Låt stå i kylen 4–5 dygn.
- Häll blandningen i en kastrull och låt koka ihop utan lock tills 1/3 återstår, ca 1 1/2 timme. Koka riset mjukt i vattnet. Mixa röran med riset till en slät puré. Låt kallna.
- Halvera kycklinghjärtana och putsa bort eventuellt levrat blod. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i kycklinghjärtana. Marinera i kylen ca 5 timmar.
- Ta upp kycklinghjärtana ur marinaden och trä upp dem på spett. Pensla med ponzu och okonomiyakisås. Krydda med salt och peppar. Grilla spetten runt om i grillpanna ca 5 min, tills de är genomstekta.
- Ansa och strimla salladslöken. Strö den på kycklingen. Garnera med klippt smörgåskrasse och shisoblad. Servera med chilipuré och strö på chilipulver.
- Okonomiyakisås
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 1 dl sake
- 0,5 dl mirin
- 1 dl ketchup
- Gör så här:
- Smält sockret tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt soja, sake och mirin och koka till en simmig sås. Låt kallna. Blanda såsen med ketchupen.
Av Sayan Isaksson