00000

En mustig kycklinggryta smakar gott och värmer en kylig höstkväll. Tycker du att grytan är för tunn, red den med 2 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

För 4 personer

Ingredienser

1,5 kg hel kyckling
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk curry
1 kruka timjan
1,5 tsk salt
2 dl torrt vitt vin
1 dl äppeljuice drickfärdig
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 msk Maizena majsstärkelse (eventuellt)

Vårprimörer:

8 gröna sparrisar (100 g)
16 knippmorötter (200 g)
8 rädisor
150 g sockerbönor (Sugar Snap)

Garnering:

12 kvistar körvel

Tillbehör:

ris eller kokt potatis

Kycklinggryta – gör så här:

  1. Skär bort låren och vingarna från kycklingen. Skär låren i två bitar. Dela kycklingen på längden och skär brösten i bitar. Det är viktigt att försöka få alla bitar lika stora. Salta och peppra dem. Diska skärbrädan ordentligt när du skurit rå kyckling.
  2. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Bryn kycklingen i olivolja tillsammans med lök, vitlök, curry, timjan och salt. Tillsätt vin, äppeljuice, vatten, buljongtärning och grädde. Låt sjuda under lock tills kycklingköttet känns mört, 20–25 min. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  3. Ansa sparris, skala morötter och halvera rädisorna. Koka upp lättsaltat vatten. Koka grönsakerna var för sig, morötterna ca 5 min, sparris och sockerbönor ca 3 min och rädisor knappt 1 min. Lägg grönsakerna direkt i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  4. Ta upp 2 dl av currybuljongen ur grytan och skumma den med mixerstav. Blanda ner grönsakerna i kycklinggrytan och hetta upp. Toppa med skummet och garnera rätten med körvel. Servera grytan med ris eller kokt potatis.

Att dricka till kycklinggryta

Neethlingshof Sauvignon Blanc 2015, Stellenbosch.
Ungt, friskt och läskande med aromatiska toner av fläder och örter.

Follas Novas 2013, Rías Baixas
Elegant vin av druvan albariño, inslag av lime och melon.

Hittar du inte något av dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette