40 minuter
Kycklinggryta med bacon, äpple och dragon
- Putsa kycklinglårfiléerna och och linda baconskivorna runt dem. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Skala och skiva löken. Hacka dragonen.
- Stek äppelbitarna i 1 msk smör tills de fått fin färg. Lägg dem på ett fat. Fräs löken i 1 msk smör tills den mjuknat. Lägg den på ett fat.
- Stek kycklingen runt om i 1 msk smör 2–3 min, så att den får färg. Krydda med salt och peppar. Lägg i löken och hälften av dragonen och häll i cidern. Tillsätt senap och buljongtärning. Koka upp och låt grytan sjuda under lock ca 20 min.
- Blanda ner äppelbitar och crème fraiche i grytan. Strö över resten av dragonen och servera med ris och sallad.
Tips! Tycker du att grytan är för tunn, red den med 2 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
LÄS MER: Boeuf Bourguignon – ett klassiskt långkok
Att dricka till kycklinggryta med äpple och dragon
Till mustiga grytor passar vin och öl med generös och tydlig karaktär. I kombination lyfter mat och dryck varandra. Här är två tips – ett vin och en cider.
- Fleur du Cap Chardonnay 2016, Sydafrika: Vitt vin i fyllig stil med toner av ananas, nötter och citrusfrukter. Lätt smörig ton i avslutningen.
- Kiviks Skånsk Äppelcider, Sverige: Cider med tydlig äppelkaraktär, lätt örtigt inslag och balanserad sötma.