Kycklingfilé i vinsås
Ingredienser
- 4 kycklingfiléer
- 4 kvistar timjan - färsk
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
- 14 schalottenlök - i kasse
- 1 msk smör
- 200 g champinjoner
- 2 msk smör
- 0,5 tsk salt
- 250 g rimmat stekfläsk - (därav skivor till såsen)
Såsen
- 2 stekfläsk - i skivor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl rött vin
- 1 dl vatten
- 1 tärning hönsbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk kinesisk soja
- 2 kvistar timjan - färska
- 1 msk Maizenaredning
- 1 msk timjan - färsk och finhackad
Tillbehör
- potatis - kokt
Gör så här
-
Sås: Tärna några skivor fläsk och skala och skär även löken i tärningar. Fräs fläsk och lök i en kastrull på medelgod värme, några minuter under omrörning. Pressa över vitlöken. Rör om.
-
Tillsätt rött vin, vatten, smulad buljongtärning, tomatpuré, soja och färsk timjan. Låt såsen sjuda på svag värme under lock 30 min. Sila såsen ner i en ren kastrull. Ställ åt sidan.
-
Kyckling: Sätt ugnen på 125°. Skala schalottenlöken. Bryn den i smör 5-6 minuter. Skaka pannan regelbundet. Lägg löken i en ugnssäker form.
-
Dela champinjonerna i mindre bitar. Fräs i smör tills de fått lite färg. Salta. Rör om då och då. Flytta över till formen med löken.
-
Putsa kycklingfiléerna. Stick in en timjanskvist i den lilla fickan på respektive filé. Salta runt om. Bryn i smör på båda sidor till fin färg. Lägg filéerna i formen med lök och champinjoner.
-
Placera en ugnstermometer i mitten av den största filén. Ställ formen i mitten av ugnen. Ugnsstek tills kycklingen har en innertemperatur på 68°. Det tar ca 30 minuter.
-
Koka potatisen. Stek fläsket. Red av såsen med maizena redning. Ge den ett uppkok. Tillsätt finhackad timjan precis före servering.