Kycklingfilé i vinsås

Efterstekning i ugn på 125° gör kycklingfilén maximalt saftig.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 kvistar timjan - färsk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 14 schalottenlök - i kasse
  • 1 msk smör
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g rimmat stekfläsk - (därav skivor till såsen)

Såsen

  • 2 stekfläsk - i skivor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 kvistar timjan - färska
  • 1 msk Maizenaredning
  • 1 msk timjan - färsk och finhackad

Tillbehör

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Sås: Tärna några skivor fläsk och skala och skär även löken i tärningar. Fräs fläsk och lök i en kastrull på medelgod värme, några minuter under omrörning. Pressa över vitlöken. Rör om.

  2. Tillsätt rött vin, vatten, smulad buljongtärning, tomatpuré, soja och färsk timjan. Låt såsen sjuda på svag värme under lock 30 min. Sila såsen ner i en ren kastrull. Ställ åt sidan.

  3. Kyckling: Sätt ugnen på 125°. Skala schalottenlöken. Bryn den i smör 5-6 minuter. Skaka pannan regelbundet. Lägg löken i en ugnssäker form.

  4. Dela champinjonerna i mindre bitar. Fräs i smör tills de fått lite färg. Salta. Rör om då och då. Flytta över till formen med löken.

  5. Putsa kycklingfiléerna. Stick in en timjanskvist i den lilla fickan på respektive filé. Salta runt om. Bryn i smör på båda sidor till fin färg. Lägg filéerna i formen med lök och champinjoner.

  6. Placera en ugnstermometer i mitten av den största filén. Ställ formen i mitten av ugnen. Ugnsstek tills kycklingen har en innertemperatur på 68°. Det tar ca 30 minuter.

  7. Koka potatisen. Stek fläsket. Red av såsen med maizena redning. Ge den ett uppkok. Tillsätt finhackad timjan precis före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!