55555

Kycklingburgare med sojamajonnäs, koriandersalsa och sötpotatis-fries är en rejäl burgare med asiatiska smaker av soja och koriander. Sötpotatis-fries är godast nygjorda.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g kycklingfärs
1 schalottenlök, eller ½ liten gul lök
0,5 vitlöksklyfta
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sötpotatis-fries:

4 sötpotatisar, stora
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Sojamajonnäs:

2 äggulor
2 dl rapsolja
1 tsk japansk soja
1 krm salt

Koriandersalsa:

1 kruka koriander
0,5 gurka
0,5 rödlök, liten
0,5 lime
2 msk olivolja
1 krm chiliflakes
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

hamburgerbröd

30 minuter + 25 minuter i ugn + tid på grill

Kycklingburgare med sojamajonnäs, koriandersalsa och sötpotatis-fries – gör så här:

  1. Sötpotatis-fries: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär sötpotatisen i stavar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Krydda med flingsalt och peppar.
  2. Rosta mitt i ugnen 25–30 min, rör om försiktigt när hälften av tiden gått. Ändra till grilleffekt när ca 5 min återstår av tiden och ställ plåten högt upp i ugnen så blir friesen extra krispiga.
  3. Sojamajonnäs: Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt oljan droppvis under vispning. Tillsätt sojan och krydda med salt.
  4. Koriandersalsa: Finhacka koriandern. Skala gurkan, halvera den på längden. Kärna ur med en tesked. Skär gurkan i små kuber. Skala och finhacka löken. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar.
  5. Burgare: Skala och riv löken. Skala och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små burgare.
  6. Grilla burgarna ca 5 min på varje sida, använd gärna ett halster. Kontrollera så att burgarna är genomgrillade. Servera burgarna i hamburgerbröd med koriandersalsa, sojamajonnäs och sötpotatis-fries.

pren