55555

Smaker från Asien har inspirerat till denna sunda burgare.

För 4 personer

Ingredienser

600 g kycklingfärs
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
1 vitlöksklyfta
1 citrongräs
1 ägg
1 tsk salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Avokadokräm:

3 avokador
1 tsk olivolja
1 msk citron, pressad
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

0,5 rättika, (ca 180 g)
2 tomater
2 silverlökar, eller färska lökar
4 salladsblad
4 hamburgerbröd

30 minuter

Kycklingburgare med avokadokräm och krispig rättika – gör så här:

 

  1. Dela, kärna ur och finhacka  chilin. Skala och finhacka vitlöken. Ansa, ta bort torra blad och finhacka citrongräset.
  2. Blanda chili, vitlök, citrongräs, färs, ägg, salt och peppar. Arbeta färsen kraftigt tills den börjar tjockna, annars blir burgaren för lös. Forma till 4 burgare.
  3. Grilla burgarna tills de är genomstekta, 5-6 min på varje sida.
  4. Avokadokräm: Kärna ur  avokadorna och mosa grovt med olja, citronsaft, salt och peppar.
  5. Skala och skär rättikan tunt med mandolin eller potatisskalare. Låt ligga ca 10 min i iskallt vatten så att smaken mildras.
  6. Skär tomat och lök i tunna skivor. Skölj och bryt salladen i bitar.
  7. Bred avokadoröra på över- och undersidan av bröden. Lägg på salladsbladen, burgarna och resten av grönsakerna.