Kycklingbuljong

3.93.93.93.93.9

Med ett lager hemkokt kycklingbuljong i frysen kan du laga hur god mat som helst – när som helst. Börja fondspara nu!

För 2 liter

Ingredienser

1 kyckling, ca 1,2 kilo
1 purjolök
2 morötter
1 gul lök
10 stjälkar persilja
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
4 liter vatten
1 msk salt

15 min + 1 timme kokning + tid att koka ihop

 

A

lla borde koka egen buljong då och då. Det tar visserligen lite tid, men det är ”passiv matlagning” – buljongen sköter sig själv i grytan och du blir rikt belönad; den koncentrerade smaken blir fantastisk i soppor och grytor och risotto. Frys in och lägg upp ett lager, tipsar Cecilia Lundin, matredaktör.

Kycklingbuljong – gör så här:

  1. Stycka kycklingen i fyra bitar. Skär bort gumpen. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skala och skär morötter och lök i bitar.
    kycklingbuljong-steg-for-steg

    Foto: Stefan Wettainen

  2. Lägg kycklingen i en gryta och häll på vattnet. Koka upp. Skumma väl med en hålslev. Tillsätt rotfrukter, persiljestjälkar, pepparkorn och lagerblad. Låt buljongen sjuda under lock ca 1 timme.
    kycklingbuljong-skumma

    Foto: Stefan Wettainen

  3. Ta upp kycklingen ur buljongen, den kan ätas direkt eller frysas in urbenad och skuren i mindre bitar. Sila buljongen, först i ett durkslag för att få bort rotfrukter och kryddor och sedan genom en finmaskig sil. Koka ihop buljongen utan lock tills hälften återstår. Krydda med salt.
    kycklingbuljong-sila

    Foto: Stefan Wettainen

  4. Använd buljongen som bas i soppor eller såser. Ät den direkt eller frys in i burkar eller förpackningar. Ska du frysa buljongen så fyll inte burkarna ända upp, vätskan måste ha plats att expandera.
    kycklingbuljong-i-soppa

    Foto: Stefan Wettainen


3 soppor på buljong

  • Asiatiska smaker: citrongräs, ingefära, chili, koriander, nudlar
  • Spanska smaker: saffran, paprika, vitlök, ris
  • Italienska smaker: tomat, basilika, parmesan, spagetti