15 min + 1 timme kokning + tid att koka ihop
A
lla borde koka egen buljong då och då. Det tar visserligen lite tid, men det är ”passiv matlagning” – buljongen sköter sig själv i grytan och du blir rikt belönad; den koncentrerade smaken blir fantastisk i soppor och grytor och risotto. Frys in och lägg upp ett lager, tipsar Cecilia Lundin, matredaktör.
Kycklingbuljong – gör så här:
- Stycka kycklingen i fyra bitar. Skär bort gumpen. Ansa och skär purjolöken i bitar. Skala och skär morötter och lök i bitar.
Foto: Stefan Wettainen
- Lägg kycklingen i en gryta och häll på vattnet. Koka upp. Skumma väl med en hålslev. Tillsätt rotfrukter, persiljestjälkar, pepparkorn och lagerblad. Låt buljongen sjuda under lock ca 1 timme.
Foto: Stefan Wettainen
- Ta upp kycklingen ur buljongen, den kan ätas direkt eller frysas in urbenad och skuren i mindre bitar. Sila buljongen, först i ett durkslag för att få bort rotfrukter och kryddor och sedan genom en finmaskig sil. Koka ihop buljongen utan lock tills hälften återstår. Krydda med salt.
Foto: Stefan Wettainen
- Använd buljongen som bas i soppor eller såser. Ät den direkt eller frys in i burkar eller förpackningar. Ska du frysa buljongen så fyll inte burkarna ända upp, vätskan måste ha plats att expandera.
Foto: Stefan Wettainen
3 soppor på buljong
- Asiatiska smaker: citrongräs, ingefära, chili, koriander, nudlar
- Spanska smaker: saffran, paprika, vitlök, ris
- Italienska smaker: tomat, basilika, parmesan, spagetti