4.84.84.84.84.8

Kycklingben med örtsatay är kryddig och god. Sataysåsen kan förberedas dagen före. Kycklingen är godast nystekt.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo kycklingben

Marinad:

4
vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 kruka koriander
1 kruka thaibasilika
3 msk rapsolja
3 msk soja, thai- eller japansk
3 msk ingefära, riven, färsk 
2 msk chiliflakes
2 msk lime, pressad
1 msk fisksås, asiatisk
1 msk sesamolja

Örtsatay:

3 dl jordnötter, salta
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
0,5 citrongräs
1 msk korianderfrön, hela
1 msk spiskummin, hel
3 msk rapsolja
3 msk tamarindpasta
6 dl vatten
4 msk palmsocker, eller farinsocker
1 msk ingefära, riven, färsk
1 tsk salt
0,5 kruka koriander
2 msk lime, pressad
1 msk fisksås, asiatisk

Tillbehör:

ris

30 minuter + 1 timme marinering + 25 minuter i ugn

Kycklingben med örtsatay – gör så här:

  1. Marinad: Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka koriander och thaibasilika. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i kycklingen och låt stå ca 1 timme.
  2. Örtsatay: Mixa jordnötterna grovt i en matberedare. Skala och finhacka lök och vitlök. Krossa och finstrimla citrongräset.
  3. Rosta koriander och spiskummin i en torr het panna tills de börjar få färg. Stöt kryddorna i mortel.
  4. Fräs lök, vitlök, koriander och spiskummin i olja i en kastrull 2–3 min. Tillsätt jordnötter och citrongräs. Blanda tamarindpasta och vatten, häll i. Tillsätt socker, ingefära och salt. Låt koka utan lock till en tjock sås, ca 10 min.
  5. Hacka koriandern och blanda ner i såsen. Smaka av med lime och fisksås.
  6. Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingbenen på en plåt. Stek dem mitt i ugnen tills de är genomstekta, ca 25 min. Servera kycklingbenen med varm sataysås och ris.