55555

Recept på saltimbocca med kyckling. Kalven i en klassisk saltimbocca är här ersatt med lätt utbankade kycklingbröst. Fräst svamp till ger extra mustighet. Sparrisbroccoli som säljs under varumärket Bella verde är långstjälkad, söt och mjäll. 

För 4 personer:

Ingredienser

500 g kyckling, gärna minutkyckling eller tunnskivad kyckling
600 g potatis
3 rosmarinkvistar
1 msk olivolja
1 tsk salt, + 1/2 tsk + 2 krm 
0,5 krm svartpeppar, nymald, + 1 krm
8 salviablad
4 skivor parmaskinka
2 tsk vetemjöl
2 msk smör, + 1 msk
0,5 dl vitt vin, torrt
2 msk citron, pressad
1 msk kycklingfond, konc
1 dl vatten
200 g svamp, t ex rödgul trumpetsvamp

Tillbehör:

250 g sparrisbroccoli, eller vanlig broccoli
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
0,5 tsk chiliflakes

30 minuter

  Kyckling saltimbocca – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisen i bitar. Blanda med rosmarin, olja, 1 tsk salt och 1/2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Krydda kycklingen med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg 1 salviablad och 1 skinkskiva på varje filé. Lägg ytterligare 1 blad salvia på varje. Fäst med tandpetare. Pudra över mjöl på båda sidor.
  3. Bryn kycklingen i 2 msk smör på skinksidan. Vänd och stek färdigt tills kycklingen är genomstekt, 68° innertemperatur. Häll på vin, citronsaft, fond och vatten. Bräsera 2–3 min.
  4. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten ca 4 min. Låt rinna av. Skala, skiva och fräs vitlöken i olja. Lägg i broccolin och krydda med chiliflakes. Bryn svampen i 1 msk smör. Krydda med 2 krm salt. Servera kycklingen med sky, potatis, broccoli och svamp.