Kyckling med vitlök och spenatsallad

00000

Kyckling fylld med vitlök tillsammans med en spenatsallad på päron och getost. De små späda spenatbladen som kallas babyspenat hittar du ofta i 80 g påsar i särskilda kylställ, som finns i de flesta större livsmedelsbutiker.

För 4 person(er)

Ingredienser

8 kycklinglår, med benet kvar (ca 1 kg)
1 tsk salt
2 msk olivolja

Fyllning

1 vitlök, hel
1 dl persilja, slätbladig
3 msk olivolja
2 krm salt

Nötströssel

0,5 dl hasselnötter
2 msk sesamfrö
0,5 tsk koriander, mald
0,5 tsk mald spiskummin
2 krm salt
2 msk olivolja, till stekning

Sallad

160 g babyspenat, färsk
0,5 röd lök
2 päron
3 msk olivolja
200 g getost

1. Sätt ugnen på 225°. Olja en liten ugnssäker form. Ugnsbaka vitlöksklyftorna till fyllningen med skalet på i mitten av ugnen ca 30 minuter.

2. Nötströssel: Kör hasselnötter, sesamfrö, koriander, spiskummin och salt i matberedare, till ett smuligt strössel. Värm oljan i en stekpanna. Rosta nötströsslet i oljan under omrörning tills den tar lite färg. Obs! Var försiktig, det bränner lätt vid. Ställ åt sidan till servering.

3. Fyllning: Skala vitlöksklyftorna och grovhacka persiljan. Kör vitlök och persilja i matberedare eller mixer tillsammans med olivolja och salt.

4.Kyckling:Ta bort överflödigt skinn från kycklinglåren. Lätta försiktigt på skinnet som är kvar och fördela fyllningen under varje. Salta runt om.

5. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek kycklingen
med skinnsidan neråt, tills skinnet fått ordentlig färg.
Lägg kycklingbitarna i en ugnssäker form med skinnet upp. Stek färdigt i mitten av ugnen till 72°. Det tar 15-20 min.

6. Blanda salladen under tiden. Lägg spenaten i en skål. Strimla löken. Kärna ur och skär päronen i mindre bitar. Blanda ner olivoljan. Tärna getosten i lagom bitar. Vänd ner nötströssel och ost precis före servering.