Kyckling med sparris och citron- och nässelsmör

Recept på kyckling med sparris och citron- och nässelsmör. Avsluta gärna med att ställa kycklingen högt upp i ugnen med högsta grillvärme 2–3 min så blir skinnet riktigt krispigt.

25 minuter + 1 1/4 timme i ugn

  1. Nässelsmör: Rensa nässlorna. Koka dem i vatten ca 1 minut. Ta upp och kyl ner dem snabbt i kallt vatten. Pressa ut vattnet.
  2. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 tsk saft. Lägg nässlor, citronskal och -saft och smör i en matberedare. Mixa till ett grönt smör. Krydda med salt. Rulla ihop smöret på ett ark plastfolie och lägg det i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen i ljummet vatten och skär den i fyra bitar. Skär örtkvistarna i grova bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna och grovhacka löken. Blanda citron, örter och lök och fyll kycklingen. Krydda runt om med salt och lägg kycklingen i en ugnssäker form.
  4. Tillaga kycklingen mitt i ugnen ca 1 1/4 timme, tills den är genomstekt och innertemperaturen är 72° vid benet på låret.
  5. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Lägg den i en ugnssäker form och blanda med olja och salt. Tillaga mitt i ugnen bredvid kycklingen ca 40 min, tills potatisen har fin rostad färg.
  6. Skär bort den nedersta biten på sparrisen. Stek i olja ca 3 min, tills de har ett lätt tuggmotstånd och fått en fin yta. Krydda med salt.
  7. Servera kycklingen med potatis, sparris och nässelsmör.

 

Recept från