00000

Kyckling med rostad sötpotatis är ett recept med sydafrikanska smaker från Kap Malay-köket.

För 4 person(er)

Ingredienser

8 kycklinglårfiléer, (ca 700 g)
1 tsk salt
2 krm spiskummin
2 krm paprikapulver
1 krm kanel, mald
1 krm kardemumma, mald
1 krm gurkmeja
2 msk rapsolja

Ugnsrostad sötpotatis

2 sötpotatisar, (à ca 400 g)
3 msk rapsolja
1 tsk salt

mangochutney

2 mango
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
1 dl strösocker
2 msk rödvinsvinäger
2 msk sultanrussin
0,5 msk ingefära, färsk riven
0,5 citron, rivet skal
1 msk citron, pressad
1 krm spiskummin

sydafrikansk bbq-sås

4 plommontomater
0,5 dl strösocker
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
2 msk worcestersås
2 msk kinesisk soja
1 tsk korianderfrön, stötta
0,5 tsk spiskumminfrön, stötta
0,5 citron, rivet skal
1 msk citron, pressad
1 dl sweet chilisås

sallad

150 g fetaost
0,5 citron, rivet skal
2 msk mynta, hackad
3 msk rapsolja
1 romansallad
0,5 rödlök
50 g svarta oliver

1. Chutney: Skala, kärna ur och tärna mangon. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka utan lock ca 20 min. Låt kallna.
2. Bbq-sås: Tärna tomaterna. Blanda dem med övriga ingredienser till såsen, utom sweet chilisåsen, i en kastrull och låt koka utan lock 10-15 min. Tillsätt sweet chilisåsen och mixa slätt med mixerstav. Låt kallna.
3. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Borsta potatisen i ljummet vatten och skär den i klyftor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och blanda med olja och salt. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 min. Håll dem varma under folie.
4. Kyckling: Blanda alla kryddorna till kycklingen och krydda kycklingen med blandningen.  Trä upp 2 kycklinglår vardera på dubbla grillspett. Stek eller grilla dem runt om ca 3 min på varje sida.
5. Sänk ugnsvärmen till 150° och stek kycklingen i ugnen tills den är genomstekt, 70° innertemperatur.
6. Sallad: Skär fetaosten i tärningar och blanda med citronskal mynta och olja. Riv salladen grovt. Skala och strimla löken. Blanda alla ingredienser till salladen.
7. Servera kycklingen med potatis, sallad och de båda såserna.