Kyckling med rostad sötpotatis

Kyckling med rostad sötpotatis är ett recept med sydafrikanska smaker från Kap Malay-köket.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 8 kycklinglårfiléer - (ca 700 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm spiskummin
  • 2 krm paprikapulver
  • 1 krm kanel - mald
  • 1 krm kardemumma - mald
  • 1 krm gurkmeja
  • 2 msk rapsolja

Ugnsrostad sötpotatis

  • 2 sötpotatisar - (à ca 400 g)
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk salt

mangochutney

  • 2 mango
  • 0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk sultanrussin
  • 0,5 msk ingefära - färsk riven
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 krm spiskummin

sydafrikansk bbq-sås

  • 4 plommontomater
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk worcestershiresås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk korianderfrön - stötta
  • 0,5 tsk spiskumminfrön - stötta
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 dl sweet chilisås

sallad

  • 150 g fetaost
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 2 msk mynta - hackad
  • 3 msk rapsolja
  • 1 romansallad
  • 0,5 rödlök
  • 50 g svarta oliver

Gör så här

  1. Chutney: Skala, kärna ur och tärna mangon. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka utan lock ca 20 min. Låt kallna.

  2. Bbq-sås: Tärna tomaterna. Blanda dem med övriga ingredienser till såsen, utom sweet chilisåsen, i en kastrull och låt koka utan lock 10-15 min. Tillsätt sweet chilisåsen och mixa slätt med mixerstav. Låt kallna.

  3. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Borsta potatisen i ljummet vatten och skär den i klyftor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och blanda med olja och salt. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 min. Håll dem varma under folie.

  4. Kyckling: Blanda alla kryddorna till kycklingen och krydda kycklingen med blandningen.  Trä upp 2 kycklinglår vardera på dubbla grillspett. Stek eller grilla dem runt om ca 3 min på varje sida.

  5. Sänk ugnsvärmen till 150° och stek kycklingen i ugnen tills den är genomstekt, 70° innertemperatur.

  6. Sallad: Skär fetaosten i tärningar och blanda med citronskal mynta och olja. Riv salladen grovt. Skala och strimla löken. Blanda alla ingredienser till salladen.

  7. Servera kycklingen med potatis, sallad och de båda såserna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!