Kyckling med gremolata och örtsås

Recept på kyckling med gremolata och örtsås. Mät kycklingens innertemperatur med termometer för att den ska bli saftig och god. Välj bladpersilja i knippa i stället för kruka, eftersom den har mer smak.
Foto: Björn Tesch

Ingredienser

  • 3 kg kycklingfilé
  • 50 g smör
  • 2 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald
  • 3 citroner - gärna ekologiska
  • 2 knippor bladpersilja
  • 4 vitlöksklyftor

Örtsås

  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka timjan
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • 5 dl yoghurt - yoghurt
  • 1 tsk salt

Garnering

  • citronskivor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn kycklingen i smör tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i en långpanna. Stek den mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 30 min. Låt kycklingen kallna.

  2. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet. Finhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda citronskal, persilja och vitlök. Skär kycklingen i breda skivor och lägg den på ett fat. Strö över gremolatan. Garnera med citronskivor.

  3. Örtsås: Lägg örterna i en hög kanna tillsammans med ägg, skalad vitlök, senap, vinäger och olja. Sätt en mixerstav i botten på kannan och dra den sakta uppåt medan den arbetar (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Mixa till en tjock sås. Rör ner yoghurten för hand och krydda med salt.

  4. Servera kycklingen med örtsåsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!