Kyckling med gremolata och örtsås
Ingredienser
- 3 kg kycklingfilé
- 50 g smör
- 2 msk salt
- 1 tsk svartpeppar - nymald
- 3 citroner - gärna ekologiska
- 2 knippor bladpersilja
- 4 vitlöksklyftor
Örtsås
- 1 kruka basilika
- 1 kruka timjan
- 1 knippe bladpersilja
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 dl senap
- 2 msk vitvinsvinäger
- 3 dl rapsolja
- 5 dl yoghurt - yoghurt
- 1 tsk salt
Garnering
- citronskivor
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Bryn kycklingen i smör tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i en långpanna. Stek den mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 30 min. Låt kycklingen kallna.
-
Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet. Finhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda citronskal, persilja och vitlök. Skär kycklingen i breda skivor och lägg den på ett fat. Strö över gremolatan. Garnera med citronskivor.
-
Örtsås: Lägg örterna i en hög kanna tillsammans med ägg, skalad vitlök, senap, vinäger och olja. Sätt en mixerstav i botten på kannan och dra den sakta uppåt medan den arbetar (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Mixa till en tjock sås. Rör ner yoghurten för hand och krydda med salt.
-
Servera kycklingen med örtsåsen.