00000

Recept på kyckling med gremolata och örtsås. Mät kycklingens innertemperatur med termometer för att den ska bli saftig och god. Välj bladpersilja i knippa i stället för kruka, eftersom den har mer smak.

För 20 personer:

Ingredienser

3 kilo kycklingfilé
50 g smör
2 msk salt
1 tsk svartpeppar, nymald
3 citroner, gärna ekologiska
2 knippor bladpersilja
4 vitlöksklyftor

Örtsås:

1 kruka basilika
1 kruka timjan
1 knippa bladpersilja
1 vitlöksklyfta
0,5 dl senap
2 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
5 dl yoghurt, yoghurt
1 tsk salt

Garnering:

citronskivor

30 minuter + 30 minuter i ugn

Kyckling med gremolata och örtsås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn kycklingen i smör tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i en långpanna. Stek den mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 30 min. Låt kycklingen kallna.
  2. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet. Finhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda citronskal, persilja och vitlök. Skär kycklingen i breda skivor och lägg den på ett fat. Strö över gremolatan. Garnera med citronskivor.
  3. Örtsås: Lägg örterna i en hög kanna tillsammans med ägg, skalad vitlök, senap, vinäger och olja. Sätt en mixerstav i botten på kannan och dra den sakta uppåt medan den arbetar (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Mixa till en tjock sås. Rör ner yoghurten för hand och krydda med salt.
  4. Servera kycklingen med örtsåsen.