Kyckling med 40 vitlöksklyftor och stora vita bönor i tomatsås  

Kyckling med 40 vitlöksklyftor och stora vita bönor i tomatsås passar bra ihop med en chardonnay från Kalifornien. Vitlöksklyftorna blir krämiga och milda efter den långa ugnsbakningen. De får en tydlig smak av umami och en söt rostad ton. Välj gärna en kyckling som är något större, till exempel Bosarpskyckling.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kyckling - stor (ca 1,7 kilo)
  • 40 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 0,75 dl olivolja
  • 6 salviablad
  • 6 kvistar timjan
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 citron

Bönor

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 förp tomater - krossade (500 g)
  • 1 dl vatten
  • 2 rosmarinkvistar
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 500 g vita bönor - kokta, stora

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Stycka kycklingen i sex delar. Lägg dem i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftorna och lägg runt om. Häll över vin och olja. Strö över örter, salt och peppar.

  2. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen i ljummet vatten och halvera den. Lägg den bredvid ­kycklingen. Tillaga kycklingen mitt i ugnen 50–60 min, tills den är genomstekt, 72°.

  3. Bönor: Skala och finhacka löken. Fräs den i olja. Tillsätt tomater, vatten, örter, vinäger, salt och peppar. Sjud såsen utan lock ca 35 min. Vänd ner bönorna.

  4. Pressa citronen över kycklingen strax före servering. Servera med bönor och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!