00000

Allt i en form – praktiskt och perfekt som bjudmat.

För 4 personer

Ingredienser

1 kyckling stor, gärna majskyckling (ca 2 kilo)
1/2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
3 paprikor gärna i olika färger
1 fänkålsstånd
1 rödlök
2 klyftor vitlök
1 burk olivmix (290 g)
3 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
3 msk koncentrerad kycklingfond
50 g smör
1 apelsin

Citrus- och fetaröra

1 kruka basilika
1 kruka oregano
2 klyftor vitlök
1 citron rivet skal
1 dl apelsin pressad
1 1/2 msk citron pressad
1 dl olivolja
150 g fetaost
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör

3 dl ris gärna jasmin

15 min + 45 min i ugnen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Stycka kycklingen i åtta delar. Bryn dem runt om i olja i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en långpanna.
  2. Kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Ansa och skär fän­kålen i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Skala och grovhacka vitlöken. Fördela grönsaker, lök, vitlök och oliver runt kycklingen.
  3. Blanda vin, vatten och fond och häll runt om kycklingen. Klicka över smör. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och strö det över kycklingen. Skär apelsinen i skivor och lägg dem på kyckling och grönsaker.
  4. Tillaga mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt, 75° innertemperatur, beräkna ca 45 min.
  5. Röra: Repa örterna och finhacka dem, spara några kvistar till garnering. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop örter, vitlök, citronskal, apelsin- och citronsaft och olja. Smula i fetaosten och krydda med salt och peppar. Rör om försiktigt.
  6. Ta ut långpannan och klicka lite av citrus- och fetaröran över kycklingen. Garnera med de sparade örterna.
  7. Servera kycklingen med resterande röra och ris.