Kyckling i marsalasås med soltorkade tomater och karljohanssvamp

Stekt kyckling som kokar klart i marsalasås. Soltorkade tomater ger extra smak.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g kycklingfilé
  • 30 g karljohansvamp - torkad
  • 6 dl vatten
  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2,5 dl marsalavin - sött
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 msk kycklingfond - konc
  • 2 msk dijonsenap
  • 12 soltorkade tomater - marinerade  (150 g)
  • 1 kruka bladpersilja

Tillbehör

  • smashad potatis - se recept
  • zucchinisallad - se recept

Gör så här

  1. Lägg svampen i vattnet. Låt stå och svälla ca 1 timme. Häll av svampen men spara vattnet. Sila därefter vattnet genom ett kaffefilter för att få bort eventuellt grus.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Panera kycklingen runt om i mjöl, skaka av överflödigt mjöl. Hetta upp smör och olja i en panna och stek kycklingen ca 2 min per sida. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg åt sidan.

  4. Tillsätt lök och vitlök och stek dem mjuka i pannan på medelvärme. Rör i svampen och låt fräsa med ca 3 min.

  5. Häll i vinet och låt koka ihop ca 2 min. Sänk värmen och rör i svampvattnet, grädde, fond och senap. Låt sjuda ca 5 min.

  6. Lägg i kyckling och tomater och sjud ca 7 min, tills kycklingen är genomkokt.

  7. Repa och finhacka persiljan och strö den över kycklingen. Servera med smashad parmesanpotatis och zucchinisallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!