3.83.83.83.83.8

Stekt kyckling som kokar klart i marsalasås. Soltorkade tomater ger extra smak.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g kycklingfilé
30 g karljohanssvamp, torkad
6 dl vatten
2 bananschalottenlökar
3 vitlöksklyftor
0,5 dl vetemjöl
25 g smör
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2,5 dl marsalavin, sött
0,5 dl vispgrädde
3 msk kycklingfond, konc
2 msk dijonsenap
12 soltorkade tomater, marinerade  (150 g)
1 kruka bladpersilja

Tillbehör:

smashad potatis, se recept
zucchinisallad, se recept

45 minuter + 1 timme för svampen att svälla

Kyckling i marsalasås med soltorkade tomater och karljohanssvamp – gör så här:

  1. Lägg svampen i vattnet. Låt stå och svälla ca 1 timme. Häll av svampen men spara vattnet. Sila därefter vattnet genom ett kaffefilter för att få bort eventuellt grus.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Panera kycklingen runt om i mjöl, skaka av överflödigt mjöl. Hetta upp smör och olja i en panna och stek kycklingen ca 2 min per sida. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg åt sidan.
  4. Tillsätt lök och vitlök och stek dem mjuka i pannan på medelvärme. Rör i svampen och låt fräsa med ca 3 min.
  5. Häll i vinet och låt koka ihop ca 2 min. Sänk värmen och rör i svampvattnet, grädde, fond och senap. Låt sjuda ca 5 min.
  6. Lägg i kyckling och tomater och sjud ca 7 min, tills kycklingen är genomkokt.
  7. Repa och finhacka persiljan och strö den över kycklingen. Servera med smashad parmesanpotatis och zucchinisallad.