Kyckling i lergryta

Den hela kycklingen ska först rimmas i en saltlag i ca 10 timmar. Välj gärna en majskyckling från Bosarp som har mycket smak och fin färg.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 majskyckling - hel
  • 1 dl salt - grovt
  • 1 l vatten
  • 50 g rotselleri
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 lagerblad
  • 1,5 dl örter - hackade, timjan och persilja
  • 1 msk kycklingfond
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 2 krm svartpeppar

Till servering

  • potatis - kokt
  • dijonsenap

Gör så här

  1. Rör ut saltet i vattnet. Lägg i kycklingen, se till att lagen täcker. Lägg eventuellt på en tyngd. Låt stå kallt ca 10 timmar.

  2. Blötlägg lergrytan i vatten. Skala och skär rotselleri i små tärningar. Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Ansa och skiva purjolöken. Skala och skiva vitlöken. Blanda grönsakerna i lergrytan med hälften av örterna, kycklingfond och vin.

  3. Lyft upp kycklingen ur rimlagen. Fyll den med resten av örterna. Bind ihop benen med steksnöre och lägg ner kycklingen kycklingen på grönsakerna. Peppra och lägg på några timjankvistar. Sätt på lock och ställ in grytan i kall ugn. Höj värmen till 225°. Stek kycklingen ca 1 timme och 20 min.

  4. Lyft upp kycklingen och skär den i portionsbitar. Servera med kokt potatis och dijonsenap.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!