00000

En riktig festmiddag för många blir det med en stor kyckling och klassiska tillbehör, precis som till en gåsmiddag. Stora kycklingar på 3 kilo finns frysta från Kronfågel, kallade Festkyckling. De kan beställas om de inte finns i butiken.

För 6 personer

Ingredienser

2 kg kyckling stor
0,5 citron
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar nymald
4 äpple
0,5 pkt katrinplommon
0,5 dl vatten
2 msk smör
1 bomullsgarn

TILLBEHÖR

1 sås se separat recept
1 rödkål se separat recept
10 potatis kokt
1 pkt haricots verts kokta
1 gelé

Kyckling à la gås — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Tina fryst kyckling minst 2 dygn i kylen. Skölj och torka den torr med hushållspapper. Gnid in den med citron in- och utvändigt, salta och peppra.
  2. Klyfta äpplena och ta bort kärnhuset. Fyll kycklingen med äpplen och katrinplommon, resten läggs i formen.
  3. Bind ihop benen med garn och lägg kycklingen i en ugnsfast form något större än kycklingen. Lägg äppelklyftor och plommon runt om, häll på vatten och klicka smör på kycklingbröstet.
  4. Stek kycklingen längst ner i ugnen i ca 1,5 timme, ös den då och då och fyll på vatten om det behövs. Prova med en provsticka i låret. Är köttsaften klar och genomskinlig är kycklingen klar.