00000

Recept på kungskrabba med misorisotto. Misopasta ingår i misosoppa och ger den speciella umamismaken. Finns att köpa i asiatiska butiker eller i välsorterade mataffärer.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g kungskrabben, (ca 2 ben)
150 g sojabönor, frysta
300 g jordärtskockor
2 msk olivolja, + 2 msk
1 tsk flingsalt, + 1 tsk
250 g svamp, t ex shiitake
50 g smör

Risotto:

1,2 liter vatten
2 svampbuljongtärningar, eller hönsbuljongtärningar
1 gul lök
3 msk olivolja
3 dl arborioris
3 msk misopasta, ljus
1,5 dl parmesanost, riven
2 krm svartpeppar, nymald

Sallad:

150 g fänkål
1 msk citron, pressad
1 msk olivolja
0,5 tsk , flingsalt

Garnering:

1 kruka dill

40 minuter

 

Kungskrabba med misorisotto, rostad jordärtskocka och svamp – gör så här:

  1. Lägg sojabönorna i vatten och låt dem tina. Klipp upp krabbskalet och plocka försiktigt ut köttet. Skär det i mindre bitar.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skrubba jordärtskockorna noggrant och skär dem i 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och blanda med 2 msk olja. Krydda med 1 tsk flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Ta ut plåten och lägg svampen bredvid. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1 tsk flingsalt. Tillaga ytterligare ca 10 min.
  4. Risotto: Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en kastrull ca 3 min. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Tillsätt buljongen i omgångar under omrörning och koka tills riset är mjukt, ca 20 min.
  5. Ta från värmen, rör ner misopasta, parmesan och peppar. Späd ev med mer buljong, risotton ska vara krämig, nästan lös.
  6. Sallad: Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda med citronsaft, olja och flingsalt.
  7. Bryn smöret tills färgen är mörkt brun och det doftar nötigt. Ta av från plattan, tillsätt krabbkött och bönor och värm ca 1 minut.
  8. Fördela risotton i djupa tallrikar. Toppa med jordärtskocka och svamp, krabbkött och bönor. Ringla på lite av det brynta smöret och garnera med dill.