4.34.34.34.34.3

Kungskrabba med brynt smör och dill, räkskagen med kavring är en riktigt lyxig förrätt. Krispig kavring och hyvlad ­lättsyrad gurka ger sötma och syra till rätten.  

För 8 personer:

Ingredienser

2 kungskrabbeben
1 kilo räkor, med skal
2 msk majonnäs
1 msk gräslök, hackad
0,25 kavring, (ca 100 g)
2 msk smör, + 100 g
0,5 fänkålsstånd
0,5 gurka
0,5 rödlök, liten
1 msk citron, pressad
2 tsk strösocker
1 krm salt
2 msk dill, finhackad

Garnering:

100 g forellrom

1 timme + 5 minuter i ugn

Kungskrabba, räkskagen med kavring  – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Klipp upp krabbans ben och ta köttet ur skalen. Skala räkorna. Blanda räkor med majonnäs och gräslök. Ställ i kylen.
  2. Skär brödet i tunna skivor. Smält 2 msk smör. Pensla brödet med smöret och rosta det i ugnen 5–8 min. Låt svalna. Förvara torrt.
  3. Ansa och skär fänkålen tunt, gärna på mandolin. Hyvla gurkan tunt. Skär rödlöken i tunna klyftor. Häll över citronsaft, socker och salt. Låt stå ca 30 min eller längre.
  4. Bryn 100 g smör och blanda ner dillen strax före servering.
  5. Häll dillsmöret över krabbköttet. Lägg upp räkorna bredvid krabbköttet och toppa med rom och kavringschips. Servera med gurk- och fänkålssallad.
Fler recept med: Fisk, Skaldjur