00000

Kungskrabba med brynt citronsmör och vitlöksbröd är en lyxig rätt. Be att få kungskrabba som är fryst och inte varit tinad; den levereras för det mesta fryst till butik. Kungskrabba är mycket känslig och ska helst ätas samma dag.

För 2 personer:

Ingredienser

300 g kungskrabba, 1–2 ben
50 g smör
2 msk bladpersilja, hackad
1 msk citron, pressad
200 g sparris, grön

Vitlöksbröd:

1 baguette, liten 
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 dl parmesanost, riven
2 msk smör, rumsvarmt
2 msk olivolja
1 msk persilja, finhackad
0,5 tsk chiliflakes

20 minuter

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°. Tina kungskrabbsbenen.
2. Vitlöksbröd: Skär brödet i skivor. Skala och pressa vitlöksklyftan i en skål och mosa den med salt. Låt stå 2–3 min, saltet gör vitlöken lite mildare. Blanda ner parmesan, smör, olja, persilja och chiliflakes.
3. Bred vitlökssmöret på brödskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera bröden mitt i ugnen 8–10 min.
4. Smält smöret så att det bli lätt brynt, 5–10 min. Tillsätt persilja och citronsaft. Bryt av den nedre delen på sparrisen, förväll sparrisen i lättsaltat vatten ca 4 min.
5. Dela kungskrabbsbenen i lederna, klipp upp benen med en sax. Klipp bort en bit av skalet så att benen ”öppnas”. Lägg upp dem på fat. Ringla över lite av smöret. Servera krabbenen med resterande smör vid sidan om, sparris och vitlöksbröd.