Kungshagens grekiska köttfärslåda

På Kungshagens skola lagas färsrätten i stora ugnsformar. Vi serverar den i små portionsformar och toppar med extra sälta i form av fetaost och oliver.

20 min + 25 min i ugn

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Blanda ströbrödet med mjölk eller vatten. Låt svälla 5 min.
3. Skala och finhacka löken. Grovhacka halva krukan basilika.
4. Blanda ströbröd, lök, färs, ägg, rosmarin, basilika, 1 tsk salt och 2 krm peppar.
5. Smörj en avlång brödform eller portionsformar med 1/2 msk olja. Fördela färsen jämnt i formen/formarna. Smula över fetaost och oliver.
6. Skölj och skär paprikorna i större bitar. Dela zucchinin på längden och därefter i större bitar. Klyfta löken grovt. Blanda alla grönsaker med 2 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar. Fördela grönsakerna på en plåt. Baka köttfärslådan och grönsakerna i ugnen 25–30 min eller till innertempertur 75°.
7. Tsatsiki: Riv gurkan på den grova sidan, krama ur vätskan ordentligt. Tillsätt gurk-rivet till yoghurten och pressa i vitlöken. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
8. Servera köttfärslådan med ugnsbakade grönsaker, tsatsiki och grönsallad. Garnera med resterande basilika.

Recept från /LagaLätt