44444

Kunefe är en smörig och inte så mastig turkisk efterrätt som kan göras med spunnen filodeg eller filodegsplattor.

För 16 formar:

Ingredienser

500 g kadayif, (spunnen filodeg) eller vanlig filodeg
200 g smör, eller 100 g om vanlig filodeg används
250 g mozzarellaost
250 g ricottaost

Sockerlag:

6 dl strösocker
6 dl vatten
0,75 dl citron, pressad

Tillbehör:

vaniljglass
2 dl valnötter, grovhackade

1 timme

Kunefe (turkisk efterrätt) – gör så här:

  1. Sockerlag: Rör ihop socker och vatten i en kastrull och låt koka utan lock ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och häll i citronsaften. Låt kallna.
  2. Sätt ugnen på 225°. Lägg den spunna filodegen på en plåt eller bricka och dra isär den i tunna trådar.
  3. Smält smöret och häll över den spunna degen. Arbeta in smöret med händerna. Om vanlig filodeg används klipps arken så att de passar portionsformar som mäter ca 12 cm i diameter. Pensla med smör.
  4. Grovriv mozzarellan och blanda med ricottaosten. Används vanlig filodeg så ta endast ricottaost, då degen är så tunn.
  5. Lägg ett lager spunnen filodeg, alternativt 3–4 ark vanlig filodeg, i runda portionsformar. Platta till med baksidan av en sked. Fördela lite av ostblandningen och lägg på ett lager spunnen filodeg eller 3–4 ark vanlig filodeg och tryck med hårt med en sked.
  6. Grädda mitt i ugnen 12–15 min, tills degen fått en gyllenbrun färg. Skeda direkt över sockerlagen och servera med glass och hackade valnötter.
Fler recept med: Mellanöstern/turkiskt