Kunefe – turkisk efterrätt med spunnen filodeg

Kunefe är en smörig och inte så mastig turkisk efterrätt som kan göras med spunnen filodeg eller filodegsplattor.
Ebru Kelebek
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 500 g kadayif - (spunnen filodeg) eller vanlig filodeg
  • 200 g smör - eller 100 g om vanlig filodeg används
  • 250 g mozzarella
  • 250 g ricottaost

Sockerlag

  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 0,75 dl citron - pressad

Tillbehör

  • vaniljglass
  • 2 dl valnötter - grovhackade

Gör så här

  1. Sockerlag: Rör ihop socker och vatten i en kastrull och låt koka utan lock ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och häll i citronsaften. Låt kallna.

  2. Sätt ugnen på 225°. Lägg den spunna filodegen på en plåt eller bricka och dra isär den i tunna trådar.

  3. Smält smöret och häll över den spunna degen. Arbeta in smöret med händerna. Om vanlig filodeg används klipps arken så att de passar portionsformar som mäter ca 12 cm i diameter. Pensla med smör.

  4. Grovriv mozzarellan och blanda med ricottaosten. Används vanlig filodeg så ta endast ricottaost, då degen är så tunn.

  5. Lägg ett lager spunnen filodeg, alternativt 3–4 ark vanlig filodeg, i runda portionsformar. Platta till med baksidan av en sked. Fördela lite av ostblandningen och lägg på ett lager spunnen filodeg eller 3–4 ark vanlig filodeg och tryck med hårt med en sked.

  6. Grädda mitt i ugnen 12–15 min, tills degen fått en gyllenbrun färg. Skeda direkt över sockerlagen och servera med glass och hackade valnötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!