30 minuter + 2 timmar marinering + koktid
Kubansk kycklinggryta – gör så här:
- Marinad: Skala och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Stycka kycklingen i 6–8 bitar. Lägg den i marinaden och låt stå i kylen ca 2 timmar.
- Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär den i strimlor. Skala potatisen och skär den i bitar.
- Torka av kycklingbitarna med hushållspapper och bryn dem i olja i en gryta. Lägg bitarna på ett fat. Fräs löken i grytan 2–3 min. Tillsätt vitlök och paprika och fräs ytterligare ca 2 min.
- Häll i vinet och koka upp. Sjud ca 5 min, tills vinet reducerats till hälften.
- Tillsätt potatis, vatten, buljongtärning, passerade tomater, tomatpuré och kryddor. Lägg ner kycklingen och koka upp. Sjud under lock ca 40 min, tills kycklingen är genomkokt och potatisen mjuk.
- Friterad kapris: Hetta upp oljan till 160°. Fritera kaprisen i oljan tills den spricker upp som en blomma, ca 1 minut. Ta upp kaprisen med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Rör ner ärter, oliver och russin i grytan, koka ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Garnera grytan med kaprisen.