4.44.44.44.44.4

Kubansk kycklinggryta med oliver, russin och friterad kapris är en lättlagad, mustig kycklinggryta där russin och friterad kapris ger en trevlig smakbrytning. Grytan kan tillagas dagen före. Garnera vid servering.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kyckling, hel (ca 1,3 kilo)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 grön paprika
350 g potatis
3 msk olivolja
2 dl vitt vin, torrt
3 dl vatten
0,5 hönsbuljongtärning
2 dl tomater, passerade
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
0,5 tsk spiskummin, mald
0,5 tsk oregano
0,25 tsk paprikapulver, rökt
2 dl ärter, gröna
1 dl oliver, gröna med pimiento
0,5 dl russin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Marinad:

3 vitlöksklyftor
1 dl apelsin, pressad
0,5 dl lime, pressad
0,5 citron, pressad 
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk oregano
0,5 tsk svartpeppar, nymald
0,5 tsk spiskummin, mald

Friterad kapris:

50 g kapris
1,5 dl rapsolja

30 minuter + 2 timmar marinering + koktid

Kubansk kycklinggryta – gör så här:

  1. Marinad: Skala och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser till marinaden.
  2. Stycka kycklingen i 6–8 bitar. Lägg den i marinaden och låt stå i kylen ca 2 timmar.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan och skär den i strimlor. Skala potatisen och skär den i bitar.
  4. Torka av kycklingbitarna med hushållspapper och bryn dem i olja i en gryta. Lägg bitarna på ett fat. Fräs löken i grytan 2–3 min. Tillsätt vitlök och paprika och fräs ytterligare ca 2 min.
  5. Häll i vinet och koka upp. Sjud ca 5 min, tills vinet reducerats till hälften.
  6. Tillsätt potatis, vatten, buljongtärning, passerade tomater, tomatpuré och kryddor. Lägg ner kycklingen och koka upp. Sjud under lock ca 40 min, tills kycklingen är genomkokt och potatisen mjuk.
  7. Friterad kapris: Hetta upp oljan till 160°. Fritera kaprisen i oljan tills den spricker upp som en blomma, ca 1 minut. Ta upp kaprisen med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  8. Rör ner ärter, oliver och russin i grytan, koka ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Garnera grytan med kaprisen.