Oxfilé med bearnaisesås och karamelliserade rotfrukter

Recept på oxfilé med bearnaisesås. Köttet får smak av en pepprig kryddrubb. Gör bearnaisesås strax före servering så att den ­fortfarande är varm.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 6 bitar oxfilé - (à 150 g)
  • 2 tsk vitpepparkorn
  • 2 tsk svartpepparkorn
  • 3 sardeller
  • 2 msk rosmarin - hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör

Karamelliserade rotfrukter

  • 1,5 kg småpotatisar - palsternacka, rotselleri, morötter och kålrot
  • 200 g steklök
  • 3 msk lönnsirap - eller ljus sirap
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 300 g pak choi - eller mangold

Bearnaisesås med brynt smör

  • 250 g smör
  • 3 schalottenlökar
  • 0,75 dl vitvinsvinäger
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 4 kvistar dragon
  • 4 äggulor
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl dragon - utan stjälkar

Gör så här

  1. Koka vitpeppar och svartpeppar i vatten ca 5 min. Ta upp och rosta kornen i torr stekpanna. Stöt i mortel.

  2. Hacka sardeller och rosmarin. Blanda med peppar och olja. Skala och pressa i vitlöken. Bind upp köttbitarna med steksnöre runt om. Gnid in köttbitarna runt om med blandningen.

  3. Rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och rotfrukter i bitar. Skala löken. Lägg rotfrukterna i en bunke och häll på lönnsirap, olja och salt. Blanda väl. Lägg rotfrukterna på en plåt.

  4. Ugnsrosta rotfrukterna mitt i ugnen ca 25 min. Skär paksoi i strimlor och koka i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.

  5. Ta ut plåten med rotfrukterna när ca 10 min återstår av tillagningstiden och blanda i paksoien.

  6. Sås: Bryn smöret i en stekpanna och  häll upp i en kanna. Skala och skiva löken.

  7. Blanda lök, vinäger, peppar och dragon i en kastrull. Koka samman tills hälften återstår. Sila bort lök och kryddor. Häll tillbaka vinägern i kastrullen.

  8. Rör ner äggulorna och sjud blandningen försiktigt under omrörning i vattenbad eller på lägsta värme. Rör hela tiden tills det har blivit en kräm.

  9. Ta kastrullen från spisen. Häll i lite av det brynta smöret i en fin stråle. Fortsätt att försiktigt röra i smör lite i taget, även den mörkare fällningen som ger god smak. Krydda med salt, peppar och dragon. Om såsen är för tjock kan man röra ut den med några teskedar vatten.

  10. Krydda köttet med salt och bryn det i smör, först runt om och sedan 2–4 min på varje sida. Servera med rotfrukter och sås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!