44444

Sverige knep det prestigefyllda guldet i matlagnings-os. Här har Kocklandslagets Tom Sjöstedt förenklat en av rätterna i den vinnande menyn för att du ska kunna bjuda på ett gyllene nyår med smaker som är ”smashing”!

För 4 pers

Ingredienser

600 g hjortrygg
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
50 g smör

Kryddblandning

1 msk enbär
1 msk timjan
1 msk hel svartpeppar
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk salt

Vinägerpicklade grönsaker

2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
2 dl strösocker
6 lagerblad
300 g små gulbetor
200 g butternutpumpa
12 smålökar
1 msk olivolja

Rostad pumpapuré

700 g butternutpumpa (400 g skalad och urkärnad)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 tsk pressad citron

Friterad potatis

600 g små potatisar
1 dl vetemjöl
2 msk chilipulver
2 ägg
3 dl panko eller ströbröd
ca 1 liter rapsolja

Champinjoner

200 g små champinjoner
2 msk smör
2 krm salt

Steksky

skyn från hjorten
3 msk rödvinsvinäger
2 msk strösocker

Garnering

smörgårkrasse

1 timme + 12 timmar för de picklade grönsakerna att stå

Kryddstekt hjortrygg med friterad potatis – gör så här:

  1. Picklade grönsaker: Koka upp vinäger, vatten, socker och lagerblad. Låt lagen kallna. Koka betorna mjuka i saltat vatten. Skala och lägg dem i picklingslagen. Skala, kärna ur och skär pumpan i små tärningar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Blanda ner dem i lagen. Koka löken ca 3 min. Skala och lägg löken i lagen. Låt stå ca 12 timmar.
  2. Pumpapuré: Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Skala och halvera lök och vitlök. Blanda pumpa, lök, -vitlök och olja på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills pumpan är mjuk. Häll crème fraichen i en mixer och lägg i pumpa och lök. Mixa till en slät puré. Krydda med salt och citronsaft.
  3. Kött: Sänk ugnsvärmen till 125 grader. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Gnid in ca 2 msk av kryddmixen i köttet. Bryn det i olja och smör tillsammans med vitlöken tills köttet fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form. Spara stekskyn. Tillaga mitt i ugnen till 54 grader innertemperatur, ca 25 min. Låt vila ca 10 min före servering.
  4. Potatis: Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och -svalna. Blanda mjöl och chilipulver. Vispa upp äggen. Rulla potatisarna i chilimjöl, sedan i ägg och sist panko.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera potatisen gyllenbrun.
  6. Champinjoner: Ansa  champinjonerna. Skär tre av dem i tunna skivor. Halvera resten. Stek halvorna gyllenbruna i smör. Krydda med salt.
  7. Blanda ner vinäger och socker i stekskyn och låt koka upp. Skär köttet i skivor. Låt de picklade grönsakerna rinna av. Värm dem försiktigt i olja.
  8. Servering: Lägg upp köttet med steksky, picklade grönsaker, pumpapuré, friterad potatis, stekta och råa champinjoner. Garnera med smörgåskrasse.

Vi tävlade med hjortrygg, korv och sylta. Här får hjortryggen räcka. Det går bra att byta ut mot oxfilé, eller varför inte en fin fläskfilé? Plånbok och tillgång får styra. Vill man inte fritera potatisen så kan man rosta den – inga problem. Smakerna från OS finns här ändå, med kryddorna från köttet, picklingen, pumpan, löken, svampen och betorna. Gott!

Kryddstekt-hjortrygg

Foto: Magnus Skoglöf