Kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås

Recept på kryddstekt ankbröst med sötpotatispuré och grönsaker i ostronsås. Shanghai pak soi är i portionsstorlek. De finns att köpa i asiatiska butiker. Det går förstås lika bra med den större varianten ­eller att byta ut mot broccoli. Sötpotatispurén kan göras dagen före servering.

Ingredienser

  • 1,2 kg ankbröst
  • 2 tsk salt
  • 0,75 dl hoisinsås

Kryddblandning

  • 1,5 tsk sichuanpeppar
  • 1 stjärnanis - hela
  • 1,5 tsk fänkålsfrön
  • 2,5 tsk kryddnejlikor - hela
  • 1,5 tsk kanel - mald

Sötpotatispuré

  • 1,2 kg sötpotatis
  • 1 chili - röd, t ex spansk peppar
  • 75 g smör
  • 1,5 msk ingefära - finriven
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt

Grönsaker

  • 8 pak choi - shanghai eller 200 g broccoli
  • 1 purjolök - liten
  • 300 g haricots verts
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl ostronsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla kryddorna eller mal dem i en kryddkvarn. Skär snitt i skinnet på ankbrösten och krydda med salt. Knåda in kryddblandningen.

  2. Bryn ankbrösten med skinnsidan ner ca 2 min. Vänd och bryn på andra sidan ca 2 min. Lägg över i en ugnssäker form och ringla över hoisinsåsen. Stek ankbrösten mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68°, beräkna ca 35 min.

  3. Sötpotatispuré: Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Kärna ur och finhacka chilin.

  4. Låt sötpotatisen rinna av. Mixa med smöret till en slät puré. Tillsätt chili, ingefära och pressad vitlök. Krydda med salt.

  5. Grönsaker: Ansa och halvera pak soi. Ansa och skär purjolöken i ca 5 cm långa bitar. Ansa bönorna. Stek pak soi, purjolök och bönor i raps- och sesamolja ca 5 min. Krydda med salt. Häll över ostronsåsen.

  6. Skär ankbrösten i skivor. Servera med sötpotatispuré och grönsaker.

Recept av Ulla Karlström, Petra Pettersson och Cecilia Lundin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!