00000

Kryddrostad morotssallad med gryn är rostade morötter med varma julkryddor på en botten av kokta gryn och en yoghurtdressing med apelsinsmak.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

600 g morötter, gärna i olika färger
0,5 dl olivolja, + 0,5 msk
3 stjärnanis
2 krm kanel, mald
1 krm kardemumma, stött
1 krm anisfrön
1 + 0,5 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
3 dl matdurum, eller andra svenska gryn
4-5 aprikoser, torkade
100 g rödkål

Yoghurtdressing med apelsin:

2 dl yoghurt, mild naturell med naturlig fetthalt
1 apelsin, gärna ekologisk
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald
1 tsk olivolja

Garnering:

svartpeppar, nymald

20 minuter + 20 minuter i ugn + koktid

Kryddrostad morotssallad med gryn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba och skär morötterna på längden. Blanda 1/2 dl olja med kryddorna. Häll blandningen över morötterna och blanda runt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills de får lite färg. Ta ut och krydda med 1 tsk flingsalt och peppar.
  2. Koka grynen enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av i sil. Strimla aprikoserna.
  3. Finstrimla rödkålen i matberedare eller med osthyvel. Krama den mjuk med 1 msk olja och 1/2 tsk flingsalt.
  4. Dressing: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ihop all ingredienser.
  5. Lägg grynen på ett fat och fördela rödkål och aprikoser över. Lägg på morötterna och ringla över dressingen. Mal över lite peppar.