00000

Det osar rejält när fisken röks, så tänk på att sätta på fläkten. Ta gärna en kastrull som du inte är så rädd om, den kan bli missfärgad. Servera gärna sötsyrlig potatis till.

För 10 pers på buffé

Ingredienser

Kryddlax med örter och sellerikräm

1 kilo laxfilé med skinn, gärna av mittbiten, som varit fryst ca 3 dygn
3/4 dl medelgrovt havssalt
1 dl rökspån
1 tsk vardera av grönpeppar och rosépeppar
1/2 tsk vardera av mald koriander, kummin och fänkål
1 tsk torkad dill

Sellerikräm

1 rotselleri (ca 400 g)
2 dl vispgrädde
3/4 tsk salt

Garnering

ärtskott

Tillbehör

sötsyrlig potatis med kapris, gröna äpplen och gräslök, se recept

45 min + 3 timmar i kyl

Kryddlax med örter och sellerikräm

 

1. Skär bort skinnet från laxen och putsa bort det mörka på undersidan av filén. Klappa in saltet på laxen. Låt ligga i kyl ca 3 timmar.

2. Skölj bort saltet från laxen och torka med hushållspapper. Lägg rökspånet jämnt i en kastrull och täck med dubbelvikt aluminiumfolie. Lägg på locket och sätt på full värme på spisen. Lyft på locket och lägg laxen på folien när det ryker ordentligt. Lägg på locket och ställ kastrullen åt sidan ca 10 min. Lyft upp laxen.

3. Mixa eller stöt pepparn så fint som möjligt. Blanda den med kryddorna och strö det över laxen.

4. Selleri: Skär bort skalet från sellerin och skär den i cmstora bitar. Koka bitarna mjuka i vatten. Häll av vattnet och tillsätt grädden. Låt koka 1 minut. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med salt. Garnera laxen med ärtskott. Servera med sellerikräm och potatissallad