00000

Servera kryddjärparna med het salsa verde och limecouscous. Enkel festmat när den är som godast.

För 4 person(er)

Ingredienser

Järpar

1 lök, liten, gul
0,5 tsk fänkålsfrö
0,5 tsk senapsfrö
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
400 g nötfärs
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 msk olivolja, till stekning

Tillbehör

Salsa verde

2 dl bladpersilja
1 dl mynta, färsk
1 dl koriander, färsk
1 vitlök, klyfta
2,5 msk citron, pressad
1 dl olivolja
2 krm salt
0,5 röd spansk peppar, urkärnad

Limecouscous

3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
3 dl couscous
1 msk olivolja
1 lime, rivet skal + saft
1 krm salt

1. Skala och finhacka löken.
Mortla fänkålsfrö och senapsfrö.
Blanda ägg, ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå och
svälla några min. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en jämn färs.
2. Forma till järpar, 5-7 cm långa. Stek dem runt om i olivolja på medelvärme ca 10 min.

Het salsa verde:

Ta bort de grova stjälkarna på persiljan och myntan. Kör alla ingredienser i en mixer eller matberedare till en grovhackad salsa.

Limecouscous:

Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull. Häll det
över couscous i en skål. Tillsätt olivolja och rör om. Lägg på folie och låt stå och svälla ca 5 min. Lufta couscousen med en gaffel. Smaka av med rivet skal och saft av lime samt salt.