00000

Kryddigt fröbröd blir ett tungt och saftigt bröd. Rivna morötter och yoghurt ger saftighet till fröbrödet.   

För 2 bröd:

Ingredienser

2 morötter, (à 125 g)
3,5 dl vatten
25 g jäst
1 påse brödkryddor, (16 g)
3 dl yoghurt, naturell (3 %)
0,5 msk flingsalt
0,5 dl linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 dl havregryn
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
10 dl rågmjöl, grovt (550 g)

20 minuter + 1 1/2 timme jäsning + 1 1/4 timme i ugn

Kryddigt fröbröd – gör så här:

  1. Skala och riv morötterna. Värm vattnet till 37°. Lös upp jästen i vattnet och blanda ner alla ingredienser utom rågmjölet. Tillsätt rågmjölet, lite i taget, och knåda degen 2–3 min, den ska vara ganska kladdig.
  2. Lägg en handduk över degen och låt jäsa ca 1 timme.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma två bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Låt kallna på galler under bakduk.
Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd