Kryddiga sirapskakor – Molasses Crackles

22222

Det är viktigt att använda mörk sirap för att få rätta smaken. Vill man ha kakorna mindre söta kan man hoppa över sockergarneringen.

För 80 st

Ingredienser

175 g smör
2,25 dl strösocker
0,75 dl sirap, mörk
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 krm kardemumma
1 krm muskot, mald
2 krm salt

Ev garnering

1 dl strösocker

1. Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker och sirap och rör ihop till en smet. Låt det
svalna lite. Vispa upp äggen i en skål och rör ner äggen i
smör- och sockerblandningen.
2. Blanda vetemjöl med bikarbonat och kryddor i en separat skål. Blanda ner mjölblandningen i smeten, först
hälften och sedan resten och rör ordentligt. Smeten ska bli
blank och smidig. Täck degen med plastfolie och låt stå svalt minst 2 timmar, eller över natten.
3. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i 4 delar. Dela varje del ca 20 delar i hasselnötsstora kulor. Rulla ev runt dem en skål med strösocker. Lägg ut dem glest på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-7 minuter eller tills de har fått fin ljusbrun färg. Låt svalna på plåten.